Kansanlehti jatkaa vihreiden syyllistämistä (Paavo Luokkala: ”Komentelun motiivina on ollut ennen muuta vihreiden pelko, että jos demarit ovat mukana, saattavat kokoomus ja SDP muissakin asioissa ja löytää uudelleen yhteisen sävelen, ja sehän vasta vihreiden kannalta kamalaa olisikin.”) Voi hyvänen aika, mistähän kellarin loukosta hra Luokkala mahtaa seurata maailman menoa? Itse ovat demarit itsensä nurkkaan laittaneet ja neuvottelut lopettaneet, ei siihen vihreitä ole tarvittu.
Onneksi en ole ollut neuvotteluissa mukana, sillä kärsivällisyyteni ei olisi riittänyt opposition vetkuttaessa näin pitkälle, vaan olisin vaatinut jo aikaa sitten perälautaa. Mainio ryhmänjohtajamme Olli-Poika Parviainen on ollut aktiivisesti neuvotteluissa mukana, samoin varapuheenjohtajat. Aivan uutta Tampereen poliittisessa historiassa on se, että kaikki valtuustoryhmät neuvottelevat tällä tavoin. Uutta on myös se, että pormestari ottaa neuvottelutuloksen lähes sellaisenaan budjetin pohjaksi. Vasemmistonkin näkemykset, vaikka ne eivät sopimukseen tulisikaan. Parempi puoliskoni Pauli Välimäki on ollut mukana neuvotteluissa sihteerinä ja pormestarin edustajana, ei vihreän valtuustoryhmän mandaatilla.
XL:ssä on kärsivällisesti odoteltu ”opposition” mukaan tuloa. Kysehän on käytännössä yhden yksityiskohdan viilaamisesta: mitä sanotaan lomautuksista vai sanotaanko mitään. Kukaan ei niitä halua, mutta jos niihin joudutaan, niistäkin on päätettävä yhdessä.
Ennen vanhaan vihreät heitettiin ulos budjettineuvotteluista, ennen kuin ehtivät päivää sanomaan. Ajat ovat todellakin muuttuneet, kun nyt ei ovia laiteta kiinni senkään jälkeen kun ”oppositio” on itse neuvottelupöydästä poistunut.
Toimittaja Markku Leppänen huikkaili viime viikolla ruutunsa takaa, eikö valtuuston puheenjohtaja voisi järjestellä esityslistan asiajärjestystä uusiksi, ettei yleisön tarvitsisi kärvistellä lehterillä yömyöhään.
Valtuuston asialistan käsittelyjärjestys menee vakiintuneen käytännön mukaisesti, Mitään taktikointia esityslistan järjestyksessä ei kuitenkaan ole ollut eikä tule olemaan. Enkä näe hyvänä sitäkään, että ryhtyisimme asialistaa muokkaamaan lehteriyleisön ehdoilla, eihän aina edes tiedä, mikä asia yleisöä vetää lehterille tai mikä asia valtuustoa puhuttaa.
Mutta valtuustokokouksien pituudelle voidaan kyllä tehdä jotain. Päätösvalmistelupäällikkö Ritva Salisma on tehnyt tilastoa, josta käy ilmi, että valtuusto on kuluvana vuonna istunut pidempään kuin edellisinä. Tämä on kiinnostava havainto: kun kokouspalkkioita leikattiin keväällä, kuviteltiin, että puhehalut vähenisivät neljän tunnin istumisen jälkeen. vaan ei. Listalla on ollut isoja asioita, jotka puhuttavat yömyöhään. Olen tyytyväinen siitä, että valtuusto käy hyvää keskustelua, usein replikoiden, mutta ehkäpä seuraavaksi on syytä lyhentää puheenvuoroja viidestä kolmeen minuuttiin. Olen luvannut, että asialistoja arvioidaan jatkossa tarkemmin ja pidetään tarvittaessa ylimääräisiä kokouksia, että työssäkäyvät ehtisivät käydä kotonakin ennen aamua. Ylimääräiset kokoukset maksavat toki, mutta tämä valtuusto on jo panoksensa antanut säästötalkoisiin.