Tampereen kaupunginvaltuuston budjettikokous oli eilen aamu yhdeksästä alkaen. Se päättyi ennätysajassa jo klo 16.30, sillä laaja budjettisopu, jonka ulkopuolelle jäi vain Keskusta, näyttäytyi asioiden yksimielisenä käsittelynä. Sen sijaan tuleva vitosten koalitio Kok/Rkp, Sd, Vihr, Vas ei pysynyt yhtenäisenä, sillä Rantaväylän tunneli jakoi vielä vaalien jälkeenkin.
XL-ryhmän voimin hankkeen suunnittelumäärärahat saatiin pidettyä budjetissa, eikä valtuusto rikkonut aiempia päätöksiä ja sopimuksia valtion kanssa. Laskuthan on maksettava eikös juu – joka tapauksessa. Ensi syksynä otetaan vielä kerran kantaa asiaan, kun tunnelin kokonaiskustannukset ovat selvillä. Itselleni jäi vaikutelma, että vasemmisto halusi säilyttää tällä tavalla kasvonsa vaalien jälkeen. Tunnustus on annettava XL:n pienryhmille – sitoutumattomille, Kd:lle ja Kepulle – että ne olivat linjakkaita loppuun asti, siitä huolimatta, että ne jätettiin uuden pormestarisopimuksen ulkopuolelle. Vasemmistoliiton Jari Heikkilä ei myöskään kääntänyt takkiaan, vaan oli valtuuston linjan puolustajien joukossa.
Budjettiin saatiin vielä yksimielisesti lisättyä monia tärkeitä asioita, esimerkiksi Terveysnyssen toimintaan 120 000 euroa ja lukioiden kurssitarjontaan 700 000 euroa. Olen erityisen tyytyväinen päihtyneiden päiväkeskustoimintaa lisätystä 280 000 eurosta. Sillä saadaan keskustaan paikka päihdeongelmaisille. Kiitos apulaispormestari Tulosen, ihmisroskakeskustelu sai tällä tavalla onnellisen lopun.
Kollegani Jari Heinonen (Skp) esitti Aktiivipassia, eli korttia, jolla toimeentulotuen varassa elävät saisivat edullisesti matkustaa bussissa ja pääsisivät muihinkin kaupungin palveluihin alennettuun hintaan. Kannatin asiaa, sillä olen vienyt sitä eteenpäin myös oman ryhmäni kautta. Tällä kaudella Aktiivipassin käyttöönoton reunaehdot ja kustannukset on selvitetty, mutta vielä ei rahaa saatu budjettiin kireän taloustilanteen takia. Toivoa sopii, että tuleva koalitio pitää huolen siitä, että uudistus saadaan läpi seuraavassa budjetissa. Se parantaisi olennaisesti köyhyydessä elävien kaupunkilaisten asemaa.
Täytyy muuten antaa tunnustus myös apulaispormestari Olli-Poika Parviaiselle, joka onnistui neuvottelemaan omille toimialoilleen – toisen asteen koulutukseen ja sivistystoimeen – 1,4 miljoonan euron lisäykset vajaan 2 miljoonan euron kokonaislisäyksistä. Tärkein näistä varmasti oli lukioiden kurssien säilyttäminen.
Olen Jari Heikkilän tapaan valtuuston kannalla tunneliasiassa. Politiikan logiikka on vain sellainen, että siinä ajaudutaan ”hallitus-oppostio” asetelmiin usein vaalien jälkeen ja oppositioasemaan joutuvat alkavat ”automaattisesti” vastustamaan jotakin. Itseäni ja nerouttani korostaakseni mainitsen vielä, että eistin Kansan Lehden kautta joskus 1970-luvulla tunnelin rakentamista Tammerkosken alitse ja siihen liitettäviä maanalaisia pysäköintipaikkoja. Tunnelini oli tosin nyt suunniteltavaa paljon lyhyempi.
Hyvä Jukka, olet ollut kaukokatseinen jo silloin. Minä ryhdyin tunnelin kannattajaksi vasta 1990-luvun lopulla, kun katselin tielaitoksen järkkyjä suunnitelmia rakentaa eritasoramppeja Näsijärven ranta täyteen. Tampereen keskustasta saadaan huippupaikka, ihan kansanvälinen mesta, kun autot saadaan laajemminkin maan alle ihmisiä häiritsemästä,