Viime viikon kokousputki alkoi maanantain valtuuston strategiaseminaarilla maanantaina. Seminaarin anti oli hyvä, mutta työryhmien työskentelyä rasittaa usein se, että niissä on mukana muitakin kuin valtuutettuja, jolloin puhutaan enemmän aidasta kuin aidanseipäistä.
Tiistaina aloitti uutena toimielimenä kaupunginhallituksen suunnittelukokous (suko), jossa on tarkoituksena käsitellä perusteellisesti varsinaiseen kaupunginhallituksen kokoukseen tulevia asioita. Tosiin kuin sukon edeltäjässä sujassa (suunnittelujaosto) kokouspöydässä istuvat siis kaupunginhallituksen varsinaiset jäsenet, eikä kakkosketju. Tämän uskotaan tuovan linjakkuutta päätöksentekoon. Tämän uskon toteutuvan, mikäli aikaa keskustelulle jää riittävästi. Tällä kertaa ylimääräinen kaupunginhallituksen kokous lohkaisi melkoisen osan kokoukselle varatusta ajasta.
Tiistain kokouksissa pääsimme kuitenkin ottamaan kantaa kuntarakenne- ja sote –uudistuksen valmistelutyöhön. Tampereen seudulla meneillään oleva omaehtoinen selvitystyö antaa hyvät eväät valmistelutyöhön. Tosiin kuin joissakin kehyskunnissa, keskuskaupungissa edetään prosessia kunnioittaen ja eri vaihtoehtoja toistaiseksi avoimena pitäen. Sote-uudistuksen valmistelussa on vielä monia avoimia kysymyksiä. Erva- alueiden kehittelyssä painottuvat tällä hetkellä erikoissairaanhoidon kysymykset. Jotta uudistus ei olisi vain
te-uudistus, olisi jatkovalmistelussa huomioitava myös sosiaalipalvelujen kehittämistarpeet. Omana kysymyksenä on koulutuksen ja tutkimuksen organisointi yhteistyössä korkeakoulujen kanssa. Yliopistosairaaloiden ohella tarvitaan yliopistollisia sosiaalikeskuksia.
Viikon kuluessa levisi sisäpiirissä tieto, että demarit ja vasemmistoliitto olisivat allekirjoittaneet 35 nimen valtuustoaloitteen opposition kanssa. Kun asia oli tämän aamun Aamulehdessä, otan asiaan kantaa. Ensinnäkin aloite perustuu väärään tietoon aikataulusta. Kuten valtuustoryhmien yhteisesti laatimassa pormestariohjelmassa todetaan, asia tulee käsittelyyn syksyn aikana. Tässä suhteessa ei ole ilmennyt uutta, joten kyseessä on pelkkä populistinen veto. Demarit näyttävät jatkavan oppositiopolitiikkaa vielä koalitiossakin, ja vasemmistoliitto seuraa lampaana perässä. Kaiken takana on Perussuomalaisten pelko, vaikka kuntavaalit on juuri käyty. Tämä on vakava hyökkäys uutta koalitiota ja erityisesti pormestari Ikosta vastaan. Kun koalitioon lähdettiin, Rantaväylän tunneli –kysymys laitettiin hygieniasyistä hattuhyllylle, nyt se tipahtaa suoraan syliin jo koalition alkumetreillä. Apulaispormestareiden tuolit ovat vielä lämpimiä xl:n jäljiltä, olisi ehkä aika palata lähtöruutuun?