Kaupunginvaltuuston maanantaisen kokouksen listalla ei ollut monta asiaa, mutta puhetta ja äänestyksiä riitti, siitä Perussuomalaiset ja yhden miehen SKP pitivät huolen. Näyttää siltä, että Rantaväylän tunneliasiaa keskustelutetaan joka kokouksessa ja apulaispormestari Salmen (sd.) olo pyritään tekemään mahdollisimman epämukavaksi. Mittaa otetaan siitä, ketkä ovat todellisia tunnelinvastustajia tässä kaupungissa. Äänestys järjestettiin Hervantajärven kaavasta selvästikin autuaan tietämättöminä perusteellisesta kaavaprosessista, jonka valmistelussa Hervannan luonnonympäristön arvokkaimmat kohteet on saatu säilytettyä. Toki voi olla kyse tietämättömyydestä, mutta jo liitemateriaalin läpikäymisen olisi pitänyt vakuuttaa epäilijät hyvästä valmistelusta. Uskonkin, että äänestysruletteja järjestetään näytösluonteisesti.
Kiinnostava episodi käytiin Perussuomalaisten valtuutettu Raevaaran kieltäytyessä jääväämään itsensä asian käsittelystä, jossa sekä kaupungin lakiasian yksikkö että Kuntaliiton lakimies oli todennut jääviyden. Lopulta valtuuston puheenjohtaja joutui esittämään valtuustolle valtuutetun poistamista salista asian käsittelyn ajaksi, valtuuston enemmistön äänin näin myös tapahtui. Mieleen tulivat oman puheenjohtajakauteni yhteenotot Perussuomalaisten ryhmän kanssa. Odotan kiinnostuksella Aamulehden toimittajan reaktiota, minut hän ainakin nosti ikävästi kepinnokkaan pari kertaa näiden yhteenottojen jälkeen. Toivon, että seuraajani Sanna Marin saa paremman kohtelun.
Keskustelimme perusteellisesti myös Jari Heinosen (Skp) valtuustoaloitteesta kaupunginvaltuuston asukasiltojen kehittämisessä. Jari esittää paluuta vanhaan käytäntöön. Olen ollut esittämässä nykyistä asukasiltojen rakennetta, jossa on yhdistetty pormestarin ja valtuuston asukasillat. Perusteluna tälle oli havainto, että valtuuston asukasilloissa rivivaltuutetuilla ei ollut riittävästi tietoa vastata kuntalaisten kysymyksiin. Tilaisuudet tuppasivat muodostumaan vaalitilaisuuksiksi. Tampereen kaupungin toimintamalliin sopii se, että pormestarikunta vastaa esitettyihin kysymyksiin. Edellisellä valtuustokaudella ns. oppositiolle oli varattu oma pöytä, josta se sai kommentoida vastauksia, nytkin se on kuulemma kutsuttu, kuten muutkin valtuutetut tilaisuuksiin.
Allekirjoitan huolen asukasiltojen ”yksiäänisyydestä”, mutta kuten monessa puheenvuorossa todettiin, tarkoitus on kuunnella kuntalaisten kysymyksiä, eikä pyörittää poliittisia puhetilaisuuksia. Toivon toki, että asukasiltoja järjestettäisiin nykyistä useammin. Aloitimme viime vuonna maahanmuuttajien asukasillat, mutta miten saada nuoret osallistumaan? Ehkäpä sosiaalinen media on tässä avainasemassa. Kuntademokratiayksikkö on julkaissut viime elokuussa kiinnostavan raportin asukasiltojen arvioinnista, sen perusteella uskon, että niillä on edelleen paikkansa tamperelaisten kuulemisessa.