Politiikan viikko 24

Esityslistojen laajuus ei aina kerro asioiden käsittelyajoista. Viime maanantain kaupunginhallituksen ja suunnittelukokouksen listat näyttävät listalla suhteellisen lyhyiltä, mutta etenkin suunnittelukokouksen lista-asioista jokainen sisältää paljon keskusteltavia asioita.

Kaupunkistrategia jäi viime valtuustossa pöydälle lähinnä aikataulusyistä, kun ilta oli jo pitkälle venähtänyt, ja valtuutetut haluavat tietysti puhua asiasta, jonka valmisteluun heillä on ollut tilaisuus osallistua koko kevään ajan. Strategian valmistelutyö ei ole tietenkään voinut jäädä lepotilaan tämän jälkeen, vaan virkamiestyönä on kehitelty edelleen tavoitteita ja mittareita. Viime maanantaina edessämme oli esitys, jota saatoimme kommentoida. Itseäni mietityttävät tarkat prosentuaaliset tavoitteet esimerkiksi perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välisestä suhteesta samoin kuin liikkumisen kulkutapaosuuksien tavoitteet. Ehdotin, että valtuustokäsittelyyn mennessä saataisiin asiantuntijalautakunnilta jonkinlaiset kuittaukset suunnitelmiin vaikka apulaispormestareiden kautta, jollei lausuntoihin ole aikaa ennen elokuun suunnittelukokousta.

Ikäihmisten palvelujärjestelmän laatiminen on sen verran iso kokonaisuus, ettemme olleet valmiit sitä sellaisenaan nielaisemaan, vaan jätimme asian pöydälle. Samoin kävi Tarastejärven osayleiskaavaesityksen, joka käsitellään kuitenkin ylimääräisessä suunnittelukokouksessa juhannusviikolla. Kansallisestikin merkittävä Tummaverkkoperhosesiintymä on vaaravyöhykkeellä, ainakin jos lukee kaavasta annettuja asiantuntijalausuntoja. Itse olin vaikuttunut mm. ELY- keskuksen linjauksesta, liiteaineisto tulee julkiseksi seuraavan kokouksen esityslistan liitteenä.

Viime viikkoon palatakseni, PSHP:n koulutusseminaarin yhteydessä pidimme kokouksen, jossa toiminta- ja taloussuunnitelman käsittelyn yhteydessä otimme kantaa Vammalan aluesairaalan synnytystoiminnan lakkauttamiseen. Kun vuoden 2013 alijäämäksi ennakoitiin 1,3 miljoonaa euroa, ei uudelle hallitukselle oikein jäänyt muuta mahdollisuutta kuin esittää, ”että sairaanhoitopiirin valtuustolle valmistellaan syyskuun ylimääräiseen kokoukseen esitys Vammalan aluesairaalan synnytystoiminnan lakkauttamisesta 14.12.2013 alkaen. Synnytystoiminta esitetään siirrettäväksi  Taysiin”.  Perustavat ratkaisut tehtiin viime kaudella, kun synnytystoiminta rajattiin Vammalassa arkipäiviin, vaikka tosiasiassa suuri osa synnytyksistä tapahtuu nimenomaan päivystysaikoina. Uudistuksen taustalla oli syntyvien lasten turvallisuus. Niitä, jotka toivoivat Vammalasta vaihtoehtoisen synnytyksen kehtoa, lohduttaa toivottavasti tieto, että TAYS:ssa on luvattu kehittää tätäkin puolta.

Synnyttäneiden vuodeosastolla 3A keikkatöitä 80-luvulla tehneenä voi vain ihmetellä muutoksia, joita synnyttäneiden ja vastasyntyneiden hoidossa on tapahtunut kolmessakymmenessä vuodessa. Muistelen, että siihen aikaan ensisynnyttäjää pidettiin vuodeosastolla viisi päivää, nyt kotiutus tapahtuu varsin pian synnytyksen jälkeen. Pitkämatkalaisten tukena on potilashotelli, luksusta vai mitä?