Eilen pidetty vuoden viimeinen kaupunginvaltuuston kokous kesti ainoastaan kolme tuntia. Perinteisessä valtuustonpuheenjohtajan katsauksessaan Sanna Marin totesi valtuuston istuneen kolmetoista kertaa kuluneen vuoden aikana, yhteensä lähes 63 tuntia. Melkoinen urakka, jonka päälle olisin toivonut perinteisen joulujuhlan raatihuoneella, enkä pelkkää mehuglögiä ja piparia kokouksen jälkeen.
Pormestari Ikonen kiteytti omassa puheenvuorossaan hyvin toimintaympäristön muutoksen: vuosi sitten ideoitiin vielä seutukaupunkia, nyt kehitellään sote -alueita. Sen suhteen pakka tuntuu olevan vielä levällään ja näkemykset tuntuvat eriävän esimerkiksi sairaanhoitopiirin ja kaupungin välillä. On ehkä käytännöllistä, muttei kovin demokraattista, että suunnittelupöytiin nimetään edustajat ns. asemavaltuutuksella. Se merkitsee poliittisesti varsin yksipuolista aseveliakselia. Seuturyhmään sain silloisena valtuuston puheenjohtajana läpi myös vihreiden, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustuksen, nyt se ei enää onnistunut.
Tampereen yliopiston toteuttamaa tutkimusta toimintamallin uudistuksesta on raportoitu kaupunginhallitukselle, loppuraportti esitellään valtuustolle tammikuussa. Toimintamallia on uudistettu jo kesästä alkaen konsernihallinnossa. Sen seurauksena konsernihallintoon jäi vain yksi konsernijohtaja, kolme muuta alennettiin johtajiksi. Näin saavutettiin ehkä linjakas hallinto, mutta samalla saatiin yksi byrokratiaporras lisää ja konsernijohtajalle keskitettiin huomattavan paljon valtaa. Onkohan nyt tavoitteena räätälöidä samanlainen päällystakki myös apulaispormestareille? Itse näkisin, että heidän valtaansa tulisi pikemminkin kasvattaa myös kaupunginhallituksen pöydän ympärillä.
Vuoden loppua kohti tullessa rauha on palautunut demariryhmään. Yhtenäisyys takaa sen, ettei ryhmä menetä paikkoja vihreille. Kiinnostavaa kuitenkin on, nostetaanko joku naisnelikon edustajista kaupunginhallitukseen? Ja seuraavatko demarit muiden koalitioryhmien esimerkkiä eivätkä nimeä kaupunginhallitukseen yhtiöiden hallituksissa istuvia? Näin tekevät kokoomus, vasemmistoliitto ja vihreät ennakoidessaan tulevaa Kuntalakia ja sen jääviyssäädöksiä.
Nelosten koalitio on toiminut hyvässä yhteistyössä, pienissä ryhmissä käy kuhina juuri tulevien paikkajakojen tiimoilta, Perussuomalaiset pyörittävät puherulettia, mutta puhuvat pääasiassa puuta heinää, kuten eilisessä kokouksessakin, ihmettelen, eikö kollega Rostila saa rotia siihen porukkaan!
Haasteita riittää ensi vuodelle: korkea työttömyysaste on saatava taittumaan, sote pakettiin ja ratikkahanke eteen päin. Sitä ennen ollaan loman tarpeessa. Hyvää Joulun aikaa ja tulevaa vuotta!